Mångsidig forskning vid Chalmers vindkraftverk

Bild 1 av 1
Vindkraftverk

På ön Björkö, i Göteborgs norra skärgård, ligger Chalmers vindkraftverk – ett vindkraftverk byggt för att öka kunskapen om hur man konstruerar och kör vindkraftverk för största nytta i samhället. Vindkraftverket har varit i drift, i nuvarande konstellation, sedan 2021 och många forskningsprojekt har bedrivits och bedrivs här. Sara Fogelström, projektledare på Elkraftteknik, är kontaktperson för anläggningen och berättar mer om vad som är på gång just nu.

Porträtt

”Det händer mycket inom vindkraft just nu och vi har flera forskningsprojekt i gång. Det unika med Chalmers vindkraftverk är att vi har full kontroll över styrningen av verket och därigenom kan demonstrera olika sätt att använda verket.” berättar Sara Fogelström, som själv arbetat med vindkraft sedan 2010. 

Vindkraftverket på Björkö är placerat ett stenkast från hamnen, på ett fundament av betong och armering i järn. Tornet är helt gjort i trä och de tre bladen är av kolfiber för att vara så lätta som möjligt. I sin nuvarande form har verket varit i drift i närmare sex år.

Berätta mer om forskningen och de projekt som bedrivs?

”Vi har två spår som vi arbetar utifrån. Det ena handlar om hur lasterna på vindkraftverket kan minimeras kopplat till styrningen av verket och då samarbetar vi medavdelningen för Dynamik på M2. Det handlar både om hur det kan styras för att få ut så mycket el som möjligt men också hur vindkraftverket kan leverera stödtjänster till elnätet och vad detta får för påverkan på slitage och livslängd av de olika komponenterna. Det andra spåret är inom Elkraftteknik, det området jag själv kommer ifrån, och det handlar om hur bra ett vindkraftverk kan leverera de stödtjänster som efterfrågas.”

Stödtjänster används för att stabilisera frekvensen i det svenska kraftsystemet, hur väl produktion och användningen av el är i balans.  Svenska kraftnät har en marknad för olika stödtjänster och Chalmers vindkraftverk har demonstrerat att vindkraftverk kan leverera alla stödtjänster som efterfrågas. 

Vad har ni på gång nu framöver?

”Förutom befintliga stödtjänster, undersöker vi om vindkraft kan bidra med andra nya tjänster till elnätet. Där undersöker vi tillsammans med RISE hur vindkraftverk kan köras i ö-drift, där vindkraftverket är frånkopplat det stora elnätet. Vårt ö-nät består av vindkraftverk, solceller och batteri. Vi ska sedan demonstrera med Chalmers vindkraftverk att vindkraftverk kan balansera ett sådant här litet elnät och hålla frekvensen på 50 Hz. 
Just nu finns mycket intresse kring att testa så kallade hybridparker som kombinerar olika former av energislag. Efter testet med ö-drift kommer vi att ha en hybridpark på Björkö så det vore intressant att forska och demonstrera kring dessa.”

Hur ser era samarbeten ut?

”Vi har många samarbeten och samverkar med många olika aktörer. Ett givande forum är de referensgrupper vi har där bland annat ägare till kommersiella vindkraftsparker ingår, det ger oss viktig input utifrån olika perspektiv. Vi är också öppna för nya samarbeten och har man något forskningsförslag som man vill testa med Chalmers vindkraftverk är man välkommen att höra av sig.”

Studiebesök under Vetenskapsfestivalen

Under Vetenskapsfestivalen 2025, söndagen den 6 april, finns det möjlighet att besöka Chalmers vindkraftverk. Evenemanget är gratis och öppet för alla. 

Sara Fogelström
  • Projektledare forskning, Elkraftteknik, Elektroteknik