Konsten att fråga: Att lära studenter att söka och använda feedback

Bild 1 av 1
Dekorativ

Att kunna be om och använda feedback är en avgörande färdighet i högre utbildning – men hur lär vi ut det till studenter? Trots att studenter förväntas vara aktiva i feedbackprocessen finns det förvånansvärt lite forskning om hur detta med att söka feedback kan undervisas systematiskt - tills nu!

En ny studie från universitetslektor Baraa Khuder på institutionen för vetenskapens kommunikation och lärande undersöker en pedagogisk metod för att utveckla studenters förmåga att söka och använda feedback (FSB - Feedback seeking behavior) inom STEM-ämnen. Metoden bygger på självreglerat lärande och integreras i den akademiska skrivprocessen.
 Genom att lära studenter att övervaka sin egen feedback och aktivt be om återkoppling från både lärare och medstudenter, kan vi stärka både deras lärande och självständighet, säger Baraa Khuder.
Studien genomfördes under en längre tidsperiod med 96 studenter i 16 grupper, där de dokumenterade sin process genom utkast, reflektioner och egna utvärderingar av metoden. Resultaten visar att en systematisk undervisning i feedbacksökande hjälper studenter att:

  • ställa mer riktade frågor för att få relevant feedback,
  • identifiera brister i sitt eget arbete, exempelvis otydliga beskrivningar, samt
  • utveckla strategiska färdigheter för att prioritera förbättringsområden i relation till projektets mål i samarbetsmiljöer.


Studenter får ett mer engagerande och praktiskt förhållningssätt till feedback, vilket stärker deras kritiska tänkande. Samtidigt gynnar metoden alla, menar Baraa Khuder:

– Lärare får en beprövad pedagogisk modell som integrerar feedbacksökande i kursarbetet och uppmuntrar djupare engagemang och mer meningsfulla revideringar.
Forskare får en konkret, evidensbaserad pedagogisk och teoretisk ram för att studera feedbacksökande i praktiken.


Denna metod förbättrar inte bara feedbackprocessen – den förändrar också studenternas inställning till lärande. Genom att aktivt ställa frågor utvecklar de ett "growth mindset", där misstag inte ses som misslyckanden, utan som verktyg för lärande.

– Och det bästa? Ju längre de kommer i sin utveckling, desto mer insiktsfulla blir deras frågor, ett tydligt tecken på att feedbacksökande är en färdighet som växer över tid.

Denna studie är bara början på att omvärdera hur vi undervisar om feedback inom högre utbildning.

 Genom att systematisera gör vi feedback till ett verktyg för aktivt lärande och självreglering – och ger studenter bättre förutsättningar att utvecklas, säger hon.

Frågor om studien?

Baraa Khuder
  • Universitetslektor, Fackspråk och kommunikation, Vetenskapens kommunikation och lärande

Skribent

Baraa Khuder/Jenny Palm