
Chalmers har i samarbete med KTH skapat databasen Stunda för att för att göra datavetenskapliga termer tillgängliga även på svenska. Stunda ger ett efterfrågat stöd inom akademin där många studenter kämpar med engelska facktermer.
Behovet av datatermer på svenska är stort, både inom och utanför akademin. Data och IT påverkar allt fler branscher och blir en del av vardagen för allmänheten i takt med att samhället digitaliseras. Trots detta har det fram till nu inte funnits en bra resurs för datatermer på svenska – något som är viktigt för högre utbildningar inom datavetenskap och även för forskning och forskningskommunikation. Bristen på svenska termer och den begränsade användningen av befintliga termer påverkar disciplinen negativt.
Fia Christina Börjeson, universitetslektor på Vetenskapens kommunikation och lärande på Chalmers, är initiativtagare till projektet som har resulterat i en unik, nationell databas tillgänglig för alla – Stunda, Sveriges tekniska universitets nätverk för datatermer.
– Inlärningen blir både snabbare och mer hållbar när studenter har tillgång till termer också på svenska. Databasen är byggd med det långsiktiga målet att stödja studenter i utbildningen att få en djupare förståelse för sitt ämne. Tanken är att Stunda ska bli ett lättillgängligt verktyg i kurser och utbildning.
En flexibel databas som kan växa med tiden
Stunda finns på Språkbanken, en nationell forskningsinfrastruktur för språkliga resurser och verktyg för forskning inom språkvetenskap. Här är den tillgänglig för alla och erbjuder detaljerad information om varje term. Databasen är dynamisk och användare kan själva föreslå nya termer. Lärosäten, lärare och enskilda personer uppmuntras att lägga till termlistor för att bygga på Stundas databas.
– Vi bygger inte en ordlista, utan en levande terminologiresurs som växer i takt med teknikutvecklingen. Och det är en viktig funktion, eftersom det kommer ny teknik hela tiden, och fackspråket växer och sprids ut i allmänspråket, säger Fia Börjeson.
Spridning och framtida utveckling
Stunda öppnades för sökningar i juli 2024. Projektet väckte stort intresse inom akademin redan före lanseringen, och Fia Börjeson planerar att arrangera och medverka på nätverksträffar och seminarier för att sprida användningen av databasen ytterligare.
Databasen är inte bara ett verktyg för studenter och forskare utan också en resurs för myndigheter och allmänhet som behöver korrekt och uppdaterad teknisk terminologi på svenska. Alla ska ha tillgång till och kunna förstå tekniska termer, oavsett vem de är, menar Fia Börjeson:
– Ja, absolut. Språket är ytterst en demokratifråga, säger hon.
Fakta om Stunda
Stunda står för ”Sveriges tekniska universitets nätverk för datatermer” och Fia Börjesson, universitetslektor, Vetenskapens kommunikation och lärande, är initiativtagare till databasen. Projektet finansierades genom digitaliseringspengar från Chalmers stiftelse och har skett under ett år tillsammans med Aarne Ranta, professor i datavetenskap, Chalmers, Viggo Kann, professor i teoretisk datalogi, KTH och Gerald Q. Maguire Jr., professor emeritus i datorkommunikation, KTH. Databasen innehåller initialt 6 600 poster, hämtade från flera källor, bland annat extraherade från examensarbeten och kursmaterial från Chalmers och KTH. Inskickade termlistor genomgår en automatisk granskning och språkteknologisk bearbetning som tillsammans med sökgränssnittet utvecklats av amanuenser vid KTH. Slutligen görs en manuell granskning innan termerna blir sökbara.
Har du frågor?

- Universitetslektor, Fackspråk och kommunikation, Vetenskapens kommunikation och lärande