Äggstra-ordinära innovationer diplomerades

Bild 1 av 5
En man och en rad unga barn, varav några håller i diplom
Simon Johnson skrattar på scenen
Överblick av scenen där barnen och nobelpristagaren står inför full aula
En man visar sin nobelmedalj
Simon Johnson tillsammans med en grupp elever på scen
Några av eleverna från Gällingeskolan, Kullaviks Montessoriskola och Maleviksskolan tillsammans med nobelpristagaren i ekonomi 2024, Simon Johnson. Foto: Anna-Lena Lundqvist.

När femteklassare kombinerar vetenskap och fantasi blir resultatet kul, kreativt och – okrossbart! 

Vad händer med ett rått ägg när man släpper det från 15 meters höjd? För de över 2000 femteklassare som besökte årets Rädda ägget-tävling på Chalmers var svaret tydligt: Ingenting!

Åtminstone inte om man designar, bygger och konstruerar för att se till att det inte spricker. 2024 år utmaning lockade fram de skarpaste unga hjärnorna och bevisade att vetenskap och kreativitet går hand i hand. 

En utmaning med precision och lek 

Uppgiften är enkel i teorin men knepig i praktiken: att skapa en struktur som skyddar ett ägg från ett fall på 4-5 våningar. Enligt projektledarna Catrine Henriksson och Dorotea Blank krävde utmaningen att eleverna skulle tänka som riktiga forskare: 

– De var tvungna att kombinera kunskaper inom fysik, energiomvandling, massa, hastighet och materialvetenskap. Dessutom behövde de jobba med design och skapa en presentation. Det är en imponerande blandning av färdigheter för en femteklassare, säger Catrine.

Med dessa verktyg i åtanke testades över 180 elevkonstruktioner under två regniga dagar på Chalmers i november. Resultaten var imponerande – 80% av äggen höll!

Nobel diplomering

I Handelshögskolan aula, Malmstenssalen, hade de 3 vinnande klasser (alla från Kungsbacka) samlats för att motta sina diplom. Även SVT Väst fanns på plats och gjorde ett inslag till kvällsnyheterna.

Professor Simon Johnson, nobelpristagare i ekonomi delade ut diplomen och passade dessutom på att lära dem Nobelbugning när applåderna regnade över dem.

Utmärkelser delades ut i tre kategorier: 

  • Tekniskt smartaste design: Robotsnurr och Gällingeskolan
  • Bästa presentation: Leksaksbilen och Kullaviks Montessoriskola
  • Mest roliga och kreativ design: Lille Planet och Maleviksskolan

Frågestund med goda råd

Eleverna hade förberett frågor och tog tillfället i akt att rådfråga professor Johnson, som svarade under lika delar skratt och allvar. På frågan om vem som var hans förebild som ung svarade han: 

– Min universitetslärare Andrew Glen. Han lärde mig så mycket och inspirerade mig att tänka annorlunda. Hitta lärare som utmanar dig – det är där det verkliga lärandet sker.

Vilket var ditt favoritämne i skolan, frågade en annan elev:

– Historia! Jag gillade också matte och fysik, men historia fascinerade mig verkligen. Mina föräldrar tvekade dock inför ett eventuellt yrkesval som historiker. I stället kombinerade jag min kärlek till historia med matematik och fysik, vilket ledde mig till ekonomi. Det var roligt och det kändes som om jag förstod något om hur världen fungerar.

– Mitt råd är att hitta skärningspunkten mellan vad du tycker om, vad du är bra på och var du kan bygga en karriär.

Dorotea Blank, som länge drivit skolsamverkansprojekt på Chalmers, sammanfattar Rädda ägget:

– Att se eleverna ta sig an en så komplex utmaning med entusiasm och kreativitet är det som gör evenemanget så speciellt. De är verkligen morgondagens problemlösare.

Och professor Johnson? Han fick ett alldeles eget diplom av Rädda äggets team, som han lovade att stolt visa upp på sitt kontor på MIT Sloan, Boston.

– Det här passar perfekt ihop med något jag redan har, skrattar han och visar upp sin Nobelmedalj.

Heidi Holst
  • Projektledare, Kommunikationsavdelningen, Chalmers verksamhetsstöd

Skribent

Carina Schultz