Privat donation ska ge skjuts åt kurs om grön cement

Bild 1 av 2
Ingemar Löfgren i skyddsglasögon i labb
Chalmersalumnen Ingemar Löfgren är adjungerad professor sedan 2012 och har sedan dess bidragit inom forskning och utbildning. Nu tar han sitt stöd ett steg längre med en privat donation till kursen Grön cement. Foto: Thomas Concrete Group

Den nyligen lanserade kursen "Grön Cement” som syftar till att ge deltagarna praktisk insikt i hållbara metoder inom cementproduktion, har fått stöd från en något okonventionell källa — ett privat initiativ i form av en donation för att öka kursens attraktionskraft.

– När Arezou presenterade idén om den här nya kursen blev jag väldigt glad över att få vara med. Jag ville också bidra med ytterligare ekonomiskt stöd för att hjälpa till att attrahera studenter och inspirera dem att inse hur fascinerande betong, detta till synes "enkla" material — verkligen är, säger Ingemar Löfgren som donerat en summa pengar som ska användas i kursen Grön cement.

Ingemar Löfgren disputerade i betongteknik vid Chalmers 2005 och har sedan dess varit verksam inom industrin. Sedan 2012 är han knuten till Chalmers som adjungerad professor med kopplingar både till konstruktionsteknik och byggnadsmaterial / byggnadsteknologi. Hans donation är riktad specifikt mot kursen Grön cement", skapad på initiativ av Arezou Baba Ahmadi. Hon är docent vid avdelningen för byggnadsteknik, ledare för forskningsområdet Byggnadsmaterial och även examinator för kursen, som är öppen för både studenter och yrkesverksamma. 

– Ett sådant här stöd är djupt symboliskt, med ett värde som är betydligt större än det rent ekonomiska bidraget. Och det är enkelt: om vi ska uppnå koldioxidneutralitet är övergången till mer hållbara, eller snarare koldioxidsnåla bindemedel, mer akut än någonsin, säger Arezou Baba Ahmadi.

Medlen som avsatts i donationen ska kunna användas exempelvis för studiebesök, laborationer eller för resebidrag.

Ett högpresterande men miljöpåverkande material

Ingemar Löfgren beskriver cement och betong som ryggraden i vår civilisation, då inget annat tillverkat material har använts och används i så stor skala. Ändå, påpekar han, anses det ofta inte vara högteknologiskt eller vetenskapligt intressant.

– Idag finns det mycket lite utbildning i grundläggande cementkemi i Sverige, och grundforskning inom området har varit knapp på grund av bristande stöd och erkännande av cementkemi som en grundläggande vetenskaplig disciplin. Om vi ska uppnå — eller till och med överträffa — våra mål för netto-nollutsläpp inom byggandet, måste vi utbilda framtida experter och forskare inom området, säger Ingemar Löfgren.

Arezou Baba Ahmadi förklarar att Portlandcement under årtionden har behandlats som "en lösning för alla behov".

– Tidigare generationers forskare har bidragit med ovärderlig kunskap om Portlandcement, ett på många sätt fantastiskt – och oersättligt – material, som tyvärr har en betydande miljöpåverkan på grund av att det används så utbrett. Det gör att vi måste hitta alternativa lösningar.

Medvetenhet och kunskap för att komma framåt

Arezou anser att det inte finns något enkelt svar — ingen alternativ lösning som är lika självklar eller högpresterande som Portlandcement, och menar att det är en kompromiss vi måste acceptera.

– Omställningen kräver medvetenhet. Kemin bakom nya bindemedel måste förstås bättre, den måste utforskas och testas för det finns fortfarande mycket att lära. En nyckelfråga är vilka utbildningsprogram som ska vara ledande; är det civilingenjörsprogram, kemi, materialvetenskap — eller alla? En sån här donation understryker att experter som Ingemar inte bara inser det akuta behovet utan också värderar vikten av att främja kunskap inom området.

Arezou tycker att denna medvetenhet är avgörande, inte bara för studenter utan också för yrkesverksamma inom industrin och forskare inom relaterade områden. Att just höja medvetenheten har också varit en stor drivkraft för henne under senare år.

Om kursen

Kursen Grön cement fokuserar på hållbar omställning av cementproduktion och utforskar historia, aktuella utmaningar och innovativa vägar för att uppnå koldioxidneutralitet, och beskrivs som en inkluderande, projektbaserad lärandeupplevelse öppen för studenter och yrkesverksamma på alla nivåer. Kursen är en så kallad Tracks-kurs, tvärdisciplinära och valbara kurser som inte tillhör något specifikt program eller institution och som utvecklats i nära samverkan med bransch och samhälle. 

Läs mer om kursen Green Cement här!

Läs mer om Chalmers Tracks-kurser här!

Arezou Baba Ahmadi
  • Docent, Byggnadsteknologi, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

Skribent

Catharina Björk