Hur designar, tillverkar, anskaffar, använder och återanvänder vi möbler i framtiden?
Översikt
- Datum:Startar 15 november 2024, 10:00Slutar 15 november 2024, 11:00
- Språk:Svenska
Vi vet att möbler i våra kontors- och offentliga miljöer har en stor miljöbelastning och att de ofta byts ut eller kasseras i förtid. Framtidens möbelhantering måste se annorlunda ut, med fokus på återanvändning av produkter, komponenter och material. Vi kan dock inte vänta på att någon annan tar första steget. Vi behöver göra omställningen tillsammans och den behöver ske nu!
Men hur gör vi detta? I detta webbinarium diskuterar vi begreppet cirkularitet och olika aktörers villkor för att ställa om, och vi ger goda exempel från både producent- och användarperpektiv.
Talare: Magnus Eriksson, VD på Gärsnäs samt Mats Hallgren, verksamhetsutvecklare på Region Kalmar län. Webbinariet introduceras och modereras av Mirka Kans, docent på Chalmers samt Jimmy Johansson, professor på Linnéuniversitetet.
Anmälan: senast måndagen den 11 november till mirka.kans@chalmers.se. Länk till webbinariet samt detaljerat program får du när du anmäler dig.
Webbinariet genomförs av projektet Re:Furn inom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source som finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas, ett forskningsråd för hållbar utveckling. Läs mer
Läs mer i denna artikel om forskningsområdet:

Forskning, dialog och samarbete ska stödja skiftet till effektiv återtillverkning inom möbelindustrin
Varje år åstadkommer svensk träindustri cirka 54 000 ton träavfall. En del kan användas till biprodukter, men det mesta eldas upp som bränsle. Motsvarande siffra från svenska hushåll är ungefär 400 000 ton. Mängder av möbler slängs idag då det kostar mer att reparera och återanvända än att köpa nytt. Hur kan man minska detta resursslöseri och i stället använda naturresurserna mer effektivt?