Studenter och lärare från Chalmers visar upp prototyperna re:cover och Fri-Hänget i Omställningslabbet i Frihamnen under Prototyp Göteborg.
Översikt
- Datum:Startar 2 juni 2023, 15:30Slutar 7 juni 2023, 16:00
- Plats:Omställningslabbet, Frihamnen 16A
- Språk:Engelska
Omställningslabbet består av ett makerspace byggt i samarbete med Eganhemsfabriken och Återbruksbyrån samt flera prototyper, bland annat TRACKS-studenternas prototyp Re:cover och Dare to Build-studenternas prototyp Fri-hänget. Omställningslabbet är en del av "Prototyp Göteborg – med staden som utställning" som syftar till att visa på lösningar för hållbar omställning. Det hela ingår i Göteborgs stads jubileumsfirande som pågår till och med den 3 september 2023.
Om RE:COVER
Re:cover innefattar ett experiment med återvinning och cirkulation av material i den byggda miljön och består av 3 prototypelement: en trästruktur, ett tak av återvunnen havsplast och ett fundament klätt med 3D-printad cellulosa-komposit. Träskivorna till skalkonstruktionen sågades automatiskt med en industrirobot. Takplattorna är gjorda av fiskenätsavfall från fiskeindustrin. Kompositen av cellulosa demonstrerar tillämpningen av en 3D-printingsteknik i konstruktioner med biobaserade material.
Projektet genomförs av Chalmers som en del av TRACKS utbildningsprogram med stöd av professor Christopher Robeller (University of Applied Sciences Augsburg) och hans team, Karl Åhlund, Samuel Norberg, Emily-Claire & Erik Goksøyr (Out of Ocean), Sotenäs Marina Återvinningscentral, samt med sponsring från Derome och PLASTIX.
Om FRI-HÄNGET
Projektet Fri-Hänget handlar om utformningen, utvecklingen och uppbyggnaden av ett "urbant vardagsrum": ett så kallat third space dedikerat till människor, uttrycksfrihet och firande av vardagen. Den bakomliggande idén är att förverkliga ett utrymme som ger utrymme för ägandeskap och tillhörighet, utanför det allmänna området för hem- och kommersiella utrymmen.
Projektet syftar till att initiera idén om Frihamnen "som hem" där prototyper och projekt kommunicerar för att diversifiera upplevelsen för besökare till Frihamnen. Konceptet med att utvidga idén om allmän tillhörighet genom ett "tredje utrymme" är ett sätt att starta dialogen för framtida utveckling av området med tonvikt på att låta det vara folkets plats.
Projektet genomfördes på tre principer: samverkan, cirkulär ekonomi och design för demontering. Den är designad och byggd av en grupp på tjugo ingenjörs- och arkitekturstudenter i kursen Dare to build. Kursen syftar till att stärka samarbetet mellan ingenjörer och arkitekter samtidigt som det påverkar och söker sig ut i samhället.