Efter studierna fick Sofia Rahiminejad ett toppjobb vid Nasas forskningscenter Jet propulsion laboratory.
Varför valde du Teknisk fysik?
– Jag hade läst att det var den minst praktiska utbildningen av alla och tänkte ”Vad skönt! Då är det ingenting som kan gå fel”. Jag hade gått Elprogrammet på gymnasiet som var en väldigt praktisk utbildning där saker och ting alltid gick sönder. Jag hade lätt för matte och fysik när jag var yngre, men utbildningen på Chalmers visade sig vara mer krävande än vad jag trodde. Mitt pluggknep var att alltid skriva egna sammanfattningar efter att jag hade läst texterna i böckerna, så att jag faktiskt förstod vad vi lärde oss.
Hur var ditt studentliv på Chalmers?
– Det var nästan mer hektiskt än plugget för att jag ville vara med på allt, men för mig var det också en förutsättning för att kunna klara av studierna. Jag var med i F-Spexet, som är en slags teaterförening, där jag lärde mig att bli en bra talare. Det har jag stor användning för nu när jag håller i presentationer.
Vad jobbar du med på Nasa?
– Nu när jag är här tycker jag att allt som har med rymden att göra är superhäftigt. Vi på Nasa vill hitta vatten och liv på andra planeter. Ofta är vatten en indikation på liv, men också ett tecken på att vi kanske kan besöka andra planeter och bosätta oss där i framtiden. Vi skickar ut rymdfarkoster som med radar tittar på andra planeter, månar och asteroider. I dag måste hela farkosten flytta på sig för att kartlägga en yta. Det går långsamt och kräver mycket energi. Mitt arbete går ut på att försöka effektivisera den processen med fasskiftare som styrs med mikromotorer.
Vad var det bästa du fick med dig från din utbildning?
– Att lära sig att lära sig, förmågan att kunna sätta sig in i ett ämne eller en process snabbt och ha metoder för att kunna göra det. Jag är också glad för alla vänner jag fick för livet. Vi är ett gött tjejgäng från Teknisk fysik som alla valde att jobba med väldigt olika saker och vi ses så ofta vi bara kan.
Jag var särskilt aktiv i student- och föreningslivet och hade väldigt kul samtidigt som jag pluggade.
Vill du veta mer om utbildningen som Sofia läste?
Teknisk fysik, civilingenjör
Som civilingenjör i teknisk fysik lär du dig att lösa komplexa problem. Detta i kombination med en stark teoretisk grund i fysik, matematik och teknik kommer att göra dig eftertraktad på arbetsmarknaden. I stort sett alla större teknikföretag har tekniska fysiker i personalstyrkan och då oftast i ledande positioner på forsknings-eller utvecklingsavdelningar.